top of page

 

Home   |   Beleidsverslag   |   Finance 

Beleidsverslag 2022

Houten, maandag 11 december 2023, bestuur en directie Railsport Nederland

 

​Algemeen​

 

Railsport richt zich op de bevordering van sportiviteit, duurzame vitaliteit en welzijn van spoorwegmedewerkers. Railsport realiseert deze missie door jaarlijks een eigentijds, afgewogen en verantwoord vitaliteitsprogramma aan te bieden. 

 

Het totale programma biedt deelnemers mooie ervaringen alsook energieke momenten, waarbij de eerdergenoemde activatie van de persoonlijke vitaliteit gestimuleerd wordt, maar ook de verbinding tussen medewerkers onderling en de relatie tussen medewerker en werknemer verstrekt worden.

​Bestuur en directie​

Railsport kent een collegiaal bestuur, met als primaire taak het op afstand monitoren van de organisatie welke verantwoordelijk is voor de realisatie van haar missie binnen de daarvoor gestelde financiële kaders.

 

In de basis beleggen bestuur en directie om de twee maanden een plenaire bijeenkomst ter bespreking van de dagelijkse gang van zaken alsook beleidsmatige onderwerpen. Wanneer nodig, worden extra bijeenkomsten ingepland.

Zittende bestuursleden

  • 15-12-2022, Laurens Vahl (bestuursvoorzitter)

  • 31-10-2022, Marjolein van Breukelen (penningmeester)

  • 13-02-2014, Hans Kamperman (secretaris)

  • 01-01-2000, Remko Ebbeling (directeur)

Afgetreden bestuursleden

  • 01-11-2017 / 15-12-2022, Vincent Verbeet (bestuursvoorzitter)

  • 01-04-2012 / 31-10-2022, Hans Fleer (penningmeester)

Terugblik bestuur

Het bestuur kijkt samen met de directie terug op een succesvol jaar in zowel kwalitatief, kwantitatief alsook financieel opzicht, geheel in samenhang met alle coronaperikelen die ons allemaal parten hebben gespeeld en nog spelen.

Decharge

Het bestuur heeft tijdens de reguliere vergadering van 9 oktober 2023 kennis genomen van de jaarrekening 2022 en heeft tijdens de vergadering van 11 december 2023 de directie impliciet decharge verleend voor het gevoerde (financiële) beleid van 2022.

Logo RSN png 300x300

Stakeholders

Het boeien, binden, bewegen en vooral het behouden van personeel is heden ten dage enorm belangrijk binnen ieder bedrijf en zo ook bij de spoorwegbedrijven. Railsport mag binnen dit aandachtsgebied een waardevolle en stabiele rol vervullen bij haar stakeholders, allen organisaties die een directe bijdrage leveren aan de spoorwegen in Nederland.

 

Allen hechten zij waarde aan stimulering van vitaliteit (duurzame inzetbaarheid) onder de medewerkers alsook het versterken van de onderlinge banden en het sociale klimaat binnen de organisatie. De stakeholders zien in Railsport een geschikte partner om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Daartoe verstrekken zij jaarlijks een subsidiebijdrage aan Railsport.

Doelstelling Railsport

Railsport vervult haar rol als die van verbindende facilitator in een omgeving waarbinnen collectieve alsook individuele (verander)processen geactiveerd moeten worden. Denk hierbij aan de stimulering van de onderlinge verbondenheid van het personeel alsook de verbinding tussen werkgever en werknemer. Railsport realiseert dit middels het aanbieden van een breed palet events voor de individuele medewerker alsook middels het realiseren van bedrijfsevents (Railsportdag en de verschillende bedrijfsdagen).

Subsidie NS

Dit jaar verstrekt NS een subsidiebijdrage (een vast bedrag) per kalenderjaar met een onbepaalde werkingsduur. Deze bijdrage wordt jaarlijks geïndexeerd en is bedoelt voor het realiseren van een Railsport vitaliteitsprogramma. Het subsidiebedrag is voor dit jaar gesteld op 618k.

Subsidie ProRail

Dit jaar verstrekt ProRail een subsidiebijdrage (gebaseerd op het aantal medewerkers) per kalenderjaar met een onbepaalde werkingsduur. Deze bijdrage wordt jaarlijks geïndexeerd en is bedoelt voor het realiseren van een Railsport vitaliteitsprogramma. Het subsidiebedrag is voor dit jaar gesteld op 166k.

Subsidie overige stakeholders

Dit jaar verstrekken zij tezamen een subsidiebijdrage (gebaseerd op het aantal medewerkers) per kalenderjaar met een onbepaalde werkingsduur. Deze bijdragen worden jaarlijks geïndexeerd en zijn bedoelt voor het realiseren van een Railsport vitaliteitsprogramma. Het totale subsidiebedrag is voor dit jaar gesteld op 22k.

Restitutie aan stakeholders

Doordat wij onze (online) events voor het merendeel in eigen beheer ontwikkelen en realiseren, zijn wij in staat gebleken om onze eventkosten beheersbaar te houden en heeft dit mogen leiden tot een positief resultaat. Besloten is om de helft van ons positieve resultaat naar rato te restitueren aan onze contractuele stakeholders.

Besloten is om de helft van ons positieve resultaat naar rato te restitueren aan onze contractuele stakeholders, zijnde een bedrag van € 74.367,00 groot. Zie de jaarrekening bij het financieel verslag voor verdere informatie.

Interne organisatie

De organisatie wordt geleid door een professioneel kernteam, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer en realisatie van alle events en activiteiten alsook de exploitatie van het Fitcenter in het hoofdkantoor van NS. Iedere medewerker is in ruime mate geëquipeerd binnen de gebieden waarvoor deze verantwoordelijk is.

Het kernteam maakt op gezette tijden gebruik van inhuurkrachten en stagiaires. Gezamenlijk geven zij enthousiast en vakkundig uitvoering aan het programma. Iedereen handelt vanuit een gezamenlijke visie en missie, zijnde de actieve stimulering van welzijn en vitaliteit van de deelnemers. 

Railsportteam

  • 01-01-2000 / 31-12-2022     Remko, directeur, 36 uren

  • 01-01-2005 / 31-12-2022     Nandie, ondersteuning, 5 uren

  • 01-09-2007 / 30-06-2022     Marieke, general eventmanager, 32 uren (vertrokken)

  • 15-08-2013 / 31-12-2022     Esther, eventmanager, 40 uren

  • 01-01-2015 / 31-03-2022     Linda, programmamanager, 40 uren

  • 21-11-2016 / 31-12-2022     Zoëy, fysiotherapeut Fitcenter, 16 uren

  • 01-05-2017 / 31-12-2022     Tom, manager Fitcenter, 36 uren

  • 01-04-2019 / 31-12-2022     Heleen, general eventmanager, 40 uren

  • 01-06-2022 / 30-08-2022     Harvey, eventmanager, 40 uren (vertrokken)

  • 01-07-2022 / 31-12-2022     Ingrid, fitnessinstructeur, 6 uren

  • 08-08-2022 / 31-12-2022     Denice, eventmanager, 40 uren

  • 01-09-2022 / 31-12-2022     Mats, medewerker, 20 uren

De coronamaatregelen, welke vanaf maart 2020 tot maart dit jaar van kracht waren, hebben de nodige weerslag gehad op de uitvoering van onze events en benodigde inzet van medewerkers. Na opheffing van de overheidsmaatregelen was het voor eenieder nog niet zeker of het hier een definitieve opheffing betrof dan wel een tijdelijk opheffing van maatregelen. Daardoor is besloten om, in eerste aanvang, het team niet direct op live events sterkte te krijgen, maar alle werkzaamheden met een 'te' afgeslankt team te realiseren. Medio juni zijn we gestart met het uitzetten van verschillende vacatures, welke gaandeweg het jaar deels zijn ingevuld. Het jaar is qua werknemersbestand afgesloten met 7,7 fte (ultimo jaar). Kortom, er is nog een slag te maken, want het werknemersbestand voorafgaand aan coronaperiode was 9,5 fte (januari 2020).

Ambassadeurs

De organisatie van Railsport kent, naast het team van vaste medewerkers, ook een ambassadeursteam. Dit team kent een hoge mate van pluriformiteit waar het gaat om leeftijd, opleiding, interesses, vaardigheid en deskundigheid. Het overgrote merendeel is werkzaam binnen één van de bij ons aangesloten spoorwegorganisaties. Zij dragen Railsport uit met woord en daad en zijn daarmede de fysieke en intrinsieke vertegenwoordigers van Railsport. Door hun tomeloze, enthousiaste alsook onbaatzuchtige inzet is Railsport in staat om het pluriforme activiteitenprogramma zichtbaar te krijgen en betaalbaar te houden.

Events

 

Onze events zijn merendeels toegankelijk voor alle medewerkers en hun gezinsleden. Hierdoor stimuleren en activeren wij in belangrijke mate de vitaliteit en het welzijn van de deelnemers (werknemers), maar ook de binding tussen werkomgeving en privéomgeving.

 

Onze events dragen in absolute zin bij aan een positieve beeldvorming van medewerker naar werkgever van de medewerker, resulterend in begrip en draagvlak voor het werk en de mogelijke werkdruk door partner (en kinderen).

Additionele events

Met enige regelmaat worden wij benaderd door bedrijfsonderdelen of wij in de gelegenheid zijn om voor hen een bedrijfsevent op maat te organiseren. Zij zien ons daarvoor als een aantrekkelijke en waardevolle partner, veelal gebaseerd op eigen ervaringen betreffende onze performance tijdens de reguliere Railsport events. Wanneer wij de hiervoor benodigde (personele) capaciteit beschikbaar hebben, dan nemen wij de opdracht(en) aan.

Culturele events en acties

​Deelname aan culturele activiteiten heeft een positief effect op de vitaliteit en het welzijn van mensen. Consumptie van kunst, cultuur en entertainment draagt bij aan ontwikkeling, ontspanning en creativiteit. In het licht van deze wetenschap, biedt Railsport jaarlijks een aantal culturele activiteiten aan met een landelijke spreiding tegen zeer aantrekkelijke kortingen. ​Een gunstig neveneffect hierbij is, dat de deelnemers aan culturele activiteiten blijkbaar ook getriggerd worden om deel te gaan nemen aan de andere (sportievere) events van Railsport. Een vorm van kruisbestuiving tussen cultuur en sport.

Vitaliteitsbevordering

Vitaliteitsprogramma Be Fit

 

Het team Be Fit biedt een uniek hartslaggestuurd vitaliteitsprogramma, exclusief voor medewerkers die (weer) willen starten met een meer actieve en gezonde leefstijl, maar daar best wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. Het programma is flankerend aan het medewerkersgezondheidsbeleid van NS, zijnde Employability and Health. Voor iedere programmadag dienen de deelnemers zich apart in te schrijven. Het betreft hier nagenoeg uitsluitend deelnemers met een bewegingsbehoefte, een bewegingsangst en of een bewegingsbeperking ofwel het betreft hier geen programma voor reeds sportieve medewerkers.​

Fitness (externe fitnesscentra)


Railsport streeft ernaar om beweging in het algemeen en fitness in het bijzonder voor iedereen laagdrempelig toegankelijk te maken. Dit doen wij niet enkel middels onze activiteiten in het Fitcenter te Utrecht, maar ook landelijk middels het aanbieden van een externe fitnessregeling. Het betreft hier een kortingsregeling, welke is ontstaan vanuit geformaliseerde samenwerkingsverbanden tussen Railsport en vele externe fitnesscentra alsook een de organisatie 'Bedrijfsfitness Online'.

Medewerkers die gebruik willen maken van deze regeling, kunnen bij Railsport een fitnessvoucher aanvragen, welke zij kunnen inleveren bij een sportschool naar keuze. Op basis van de regeling, welke per fitnesscentrum kan verschillen, ontvangt de medewerker een bepaald kortingspercentage op het abonnementstarief.

Fitcenter (hoofdkantoor NS)

​Het team Fitcenter levert een professionele exploitatie van een fitnesscentrum in het hoofdkantoor van NS in Utrecht. Werknemers van NS en ProRail kunnen gebruik maken van de faciliteiten binnen het Fitcenter onder deskundige begeleiding van gediplomeerde fitnessinstructeurs.

Het ledenaantal kent al jarenlang een stabiel karakter, mede vanwege het feit dat er een actief ledenbeleid wordt gehanteerd. Het aantrekken van nieuwe leden blijft uiteraard een speerpunt, maar er wordt zeker net zoveel inspanning geleverd in het behouden van de bestaande leden. Wij besteden dan ook een belangrijk deel van onze capaciteit aan ons retentiebeleid en het persoonlijk contact met onze klanten, passend binnen onze klantfilosofie dat is gericht op een intrinsieke verbetering van de fysieke gesteldheid van onze leden.

Het Fitcenter kende dit jaar zowel een beperkte openstelling en na 15 december zelfs een periode van sluiting. Beide geheel conform de richtlijnen zoals gesteld door de overheid. Du moment dat er weer (zeer selectief) op de kantoren gewerkt mocht worden, zijn de sportfaciliteiten in het Fitcenter direct gereactiveerd, afgestemd op beperkt ingestelde werktijden van de medewerkers op het hoofdkantoor.

Fysiotherapie (hoofdkantoor NS)

Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, wordt pas duidelijke wanneer het lichaam even niet meewerkt. Onze fysiotherapeut, specialist in beweging, weet dit als geen ander en richt zich primair op het voorkomen van (chronische) blessures door tijdige interventie mogelijk te stellen. Door deze vroegtijdige interventie wordt veelal het onnodig uitvallen binnen het werkproces voorkomen.

 

Medewerkers in actieve dienst kunnen vrijblijvend en kosteloos bij onze fysiotherapeuten terecht voor een eerste diagnose van een (mogelijke) blessure. Wanneer gediagnosticeerd wordt dat een behandelplan noodzakelijk en zinvol is, dan dient de medewerker een doorverwijzing aan te vragen bij de bedrijfsarts. Het behandelplan wordt direct na aanvraag geactiveerd en wordt uitval van werk veelal voorkomen. Patiënten met een chronische indicatie worden direct doorverwezen worden naar de reguliere zorg.

Bijzondere markering(en)

Stopzetting corona maatregelen (maart 2020 / maart 2022)

Vanaf maart 2020 tot en met maart dit jaar heeft de stringente regelgeving omtrent het Covid-19 virus diep ingegrepen in onze samenleving, zowel op sociaal gebied alsook op economisch gebied. Uiteraard heeft dit ook gevolgen gehad op de uitvoering en resultaten van Railsport.

Normaliter zou Railsport, het gehele jaar, in hoge mate actief zijn met de organisatie van live events voor de medewerkers van alle stakeholders. Echter, startte het jaar met dezelfde coronakleur als vorig jaar. Maatregelen vanuit de overheid om het coronavirus in te dammen, waren tot eind maart van dit jaar nog van kracht. Pas vanaf de maand april was er weer enige ruimte voor het organiseren van live events.

 

Live events weer mogelijk

 

Railsport is, binnen de geboden ruimte in dit hybride corona jaar, direct gestart met haar eerste omvangrijk event, zijnde het Duinrell spektakel event. Het was voor iedereen weer even wennen, maar eindelijk konden we vol aan de slag met ons werk en hebben wij voor deze dag maar liefst 2.250 deelnemers mogen ontvangen. Railsport Nederland was dus nog niet vergeten! Ook onze andere events in de tweede helft van het jaar liepen naar behoren, zijnde:

  • Strong Viking run

  • Zeilregatta

  • Golf event

  • Formule 1 in Spa

  • Zevenheuvelenloop

  • Jump it Up

  • SnowWorld

  • Dierentuindag

  • Prison Escape

  • Walibi

  • Wakeboarden en waterskiën

  • Veldvoetbal

  • Be Fit

  • Kitesurfen

Deelnemers aantallen onder peil

 

Onze deelnemers wisten ons weliswaar direct weer te vinden, maar al snel bleek dat nog niet iedereen toe was aan een volledige vrijheid van bewegen, lees; zich weer onder de mensen begeven. Voorafgaand aan de corona periode kende het merendeel van onze events reservelijsten, maar vorig jaar (hybride jaar) was het merendeel van de evenementen niet volgeboekt.

Een goed voorbeeld daarvan was dit jaar de Strong Viking run. Voorafgaand aan de corona periode hadden wij altijd een eigen startvak voor driehonderd deelnemers, maar vorig jaar stokte dit aantal al bij 96 inschrijvingen. De redenen die werden aangedragen om niet deel te nemen waren:

  • Ik vind massaliteit nog een beetje eng;

  • Ik heb geen mogelijkheid gehad om mij hiervoor goed voor te bereiden;

  • Ik wil niet met ongevaccineerde mensen in aanraking komen;

  • Ik heb nog last van corona verschijnselen;

  • Ik heb gewoon nergens meer zin in.

Kortom, de corona maatregelen zijn dit jaar weliswaar ingetrokken, maar de coronagevolgen alsook de angst voor corona is nog voor een belangrijk deel aanwezig onder de mensen.

Hernieuwde openstelling Fitcenter

Medio maart is het Fitcenter, na bijna twee jaar, weer beperkt opengesteld. In aanvang was er slechts een summiere instroom van sportende medewerkers, maar aan het einde van het jaar stond het ledenaantal weer op een positief aantal van 380 actief sportende en betalende leden.

Communicatie

Communicatie is één van de lifelines voor iedere organisatie, zo ook bij Railsport. Van meet af aan hebben wij geïnvesteerd het in contact komen en contact blijven met onze deelnemers. Het is een dynamische omgeving die constant in beweging is en waarbij het contact met onze deelnemers, in iedere denkbare vorm, aan de basis ligt waar het de waarborging betreft van ons bestaan. 

Onze inspanningen op het gebied van direct mailings (personal communication) alsook onze social media en presentatie in fysieke zin (uniforme kleding en bedrijfsvisuals als tenten, banners, vlaggen, etc.) zijn volledig gericht op de activatie van ons beeldmerk, de basis waar het gaat om stimulering van deelname aan onze events door de werknemers van de bij ons aangesloten spoorwegorganisaties.
​​

 

 

MVO


Railsport stuurt al sinds jaar en dag op duurzaam ondernemen of ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd. Het is een vorm van ondernemen dat enerzijds gericht is op economische prestaties (profit), van essentieel belang voor iedere organisatie om voort te kunnen bestaan, maar anderzijds de sociale component (people) en de ecologische component (planet) goed in het vizier houdt en waar mogelijk deze respecteert.

Partner in welzijn

 

Railsport hanteert voor de activiteiten binnen haar MVO-beleid de leidraad ‘Partner in welzijn’. Hiermee gevel wij blijk aan de waarde die wij geven en schenken aan onze maatschappelijke footprint. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid helpen wij mensen, van jong tot oud, bij het activeren van momenten waardoor alle betrokkenen gelukkig, vrolijk en energierijk van worden.

bottom of page