top of page

 

Home   |   Beleidsverslag   |   Finance

Finance 2016

Houten, maandag 24 april 2017, bestuur en directie Railsport Nederland


I
nleiding

De jaarrekening 2016 treft u aan in het bovenstaande pdf-bestand. Het betreft een transparante verantwoording van onze financiële verrichtingen ter verwezenlijking van onze doelstelling, zijnde: de bevordering van sportiviteit, duurzame vitaliteit en welzijn van spoorwegmedewerkers. Een verkorte en toelichtende beschrijving van deze jaarrekening treft u hieronder aan.


Resultaat

Railsport realiseert ten opzichte van het voorgaande jaar een nagenoeg gelijk resultaat en daarmee sluiten beide jaren goed op elkaar aan, waarmee een stabiele bedrijfsvoering getoond wordt.

Het behaalde resultaat is in klinkende munt negatief, maar uitgaande van een vooraf negatief gesteld begrotingsbedrag van € 25.146 groot, mag dit resultaat als meer dan positief beschouwd worden.

2016   |   € -8.358
2015   |   €  1.650


Opbrengsten

Railsport kent verschillende financieringsstromen middels subsidiëring door onze stakeholders, waaronder alle bedrijven binnen de Sociale Eenheid NS, aangevuld met Railinfra Opleidingen en Ricardo Rail. De Sociale Eenheid NS is hiervan de meest bepalende met een subsidiebedrag van € 777.877 groot.

Daarnaast zijn er geldstromen afkomstig uit bedrijfsactiviteiten met een additioneel karakter. Dit zijn evenementen die in opdracht worden uitgevoerd, waarbij de opdrachtgever alle kosten voor haar rekening neemt.

Alle financieringsstromen tezamen vormen een netto inkomstenstroom van € 1.177.757 totaal.

2016   |   € 1.177.757
2015   |   € 1.244.432


Locatiekosten en eventmiddelen (directe toerekening)

Het betreft hier voornamelijk de inzet van derden en het gebruik van externe locaties en materialen, nodig voor de realisatie van onze nationale, internationale en additionele events. 

2016   |   € 363.460
2015   |   € 501.528


Realisatiekosten events (directe toerekening)

​De eventrealisatie bestaat grotendeels uit de personele kosten welke direct gerelateerd zijn aan ontwikkeling en de uitvoering van de events. Door inzet van eigen medewerkers voeren wij zelf de regie waar het gaat om kostenbeheersing en kwaliteitbeheer van onze events en activiteiten.

​​
2016   |   € 592.864
2015   |   € 571.728


Interne organisatiekosten (bedrijfslasten, w.o. huisvesting)

Deze post is lager ten opzichte van het voorgaande jaar, omdat wij dit jaar o.a. onze voorraden optimaal benut hebben, door (waar mogelijk) gebruik te maken van restanten en reservematerialen. Het betreft hier uiteraard geen structurele verlaging. Echter, hebben wij onze voorraden niet gekannibaliseerd, maar daar aangevuld waar nodig, waardoor er komend jaar geen extra investering nodig is om de voorraden op peil te krijgen / te houden.

 

Het verschil in bedrijfslasten ontstaat vanwege het doorbelasten van de reservering voor de Railsportdag in 2017. Om dergelijke fluctuaties in de toekomst te voorkomen, gaan wij vanaf volgend jaar dit anders administreren in onze financiële jaaropgaaf.

2016   |   € 229.791
2015   |   € 169.526


Afschrijvingen en investeringen

Dit jaar is er geïnvesteerd in een nieuwe aanhangwagen nodig voor transport van de eventmiddelen.

Vanwege het feit dat een aantal investeringen tegen het einde van hun afschrijvingstermijn aanlopen, zijn de jaarafschrijvingen al ten opzichte van het voorgaande jaar al gereduceerd.


2016   |   € 38.973
2015   |   € 41.263


Eigen vermogen

Het resultaat van 2016 is ten laste gebracht van de algemene reserve. Het algemene reserve komt daarmee op een bedrag van € 494.523 en valt daarmee binnen de richtlijn continuïteitsreserve zoals hieronder gesteld.

2016   |   € 486.165
2015   |   € 494.523


Transparantie

Als relatief kleine onderneming met een belangrijke dienstverlenende en ondersteunende rol in de omgeving van de Nederlandse spoorwegbedrijven onderschrijft Railsport het belang van openheid en transparantie. Railsport hanteert hiertoe een (financieel) controlesysteem, bedoeld om het risico van het niet behalen van de bedrijfsdoelstellingen dan wel dat deze in financiële zin worden overschreden, te beperken. Risico en realisatiebeoordelingen vormen dan ook een integraal onderdeel van de kwartaal- en eindejaar bijeenkomsten tussen bestuur en directie. 

 

De financiële uitkomsten worden jaarlijks getoetst door een externe accountant en vastgesteld door het bestuur. Vervolgens worden de jaargegevens ter rekening en verantwoording gepresenteerd aan de directie van NS Personeel en Organisatie.


Code en richtlijn continuïteitsreserve

De brancheorganisatie VFI (Vereniging Fondswervende Instellingen) heeft codes en richtlijnen opgesteld met betrekking tot de basiswaarden van een stichtings-/organisatiedoel: respect, openheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. De code 'goed bestuur', ook wel code Wijffels genoemd, is hierin opgenomen. 

 

De code gaat over het besturen, het houden van toezicht, het afleggen van verantwoording en een goede omgang met alle belangrijke relaties van de stichting (donateurs, vrijwilligers, de begunstigden, enz.). De VFI-richtlijnen geven o.a. aan hoe financieel gehandeld dient te worden, waaronder de regeling die gaat over financiële reserves in het algemeen en continuïteitsreserve in het bijzonder.

Een continuïteitsreserve wordt gevormd voor de dekking van risico’s op korte termijn en om zeker te stellen dat de stichting ook in de toekomst aan haar verplichtingen kan voldoen. Voor de continuïteitsreserve is binnen de VFI-richtlijnen een maximum gesteld van 1,5 maal de jaarlijkse kosten van de werkorganisatie.

 

De reserve moet zijn gebaseerd op een analyse van de specifieke risico’s en de periode waarvoor de instelling deze wil afdekken. Daarnaast moet de instelling vooraf vastleggen welke maatregelen zij neemt om deze risico’s te beheersen of uit te sluiten. Deze analyse moet worden bekrachtigd door het bestuur of de raad van toezicht van de instelling.

Logo RSN png 300x300
bottom of page