top of page

 

Home   |   Beleidsverslag   |   Finance

Summary 2016

Houten, maandag 24 april 2017, bestuur en directie Railsport Nederland


A
lgemeen

Railsport richt zich op de bevordering van sportiviteit, duurzame vitaliteit en welzijn van spoorwegmedewerkers. Railsport realiseert haar missie door jaarlijks een eigentijds, afgewogen en verantwoord vitaliteitsprogramma aan te bieden. 

Ter realisatie van haar missie ontwikkelt (innovatie en re-design) en realiseert Railsport jaarlijks een vaste programmering van events, aangevuld met niet vooraf geprogrammeerde activiteiten en producten. Het totale programma biedt de deelnemers mooie ervaringen alsook energieke momenten, waarbij activatie van vitaliteit (welzijn) één van doelstellingen is.



Bestuur en directie​

Het bestuur is het enige verplichte orgaan binnen Railsport. Het besturen is dan ook een belangrijke aangelegenheid bij het oprichten en de instandhouding van Railsport. De primaire taak van het bestuur is om op afstand te monitoren of het doel van de Railsport door de directie bereikt wordt binnen de gestelde financiële kaders.

 

Het bestuur, bestaande uit: Mark Lohmeijer (voorzitter tot 18 april 2016), Marjon Kaper (voorzitter vanaf 18  april 2016), Hans Fleer (penningmeester) en Hans Kamperman (secretaris) kijken, samen met de directie (Remko Ebbeling), terug op een succesvol jaar in zowel kwalitatief, kwantitatief alsook financieel opzicht.

Decharge

 

Het huidige bestuur heeft kennisgenomen van het door de directie opgestelde jaarverslag 2016 en de jaarrekening 2016 en is tevreden met het bereikte resultaat, zowel in de uitvoering als in financiële zin. Het bestuur heeft, tijdens de reguliere vergadering van 24 april 2017, de directie decharge verleend voor het gevoerde beleid van 2016.​

Cijfers: Het bestuur en directie kwamen negenmaal bijeen voor een plenaire bijeenkomst. Eenmaal separaat van de directie en achtmaal samen met de directie, inclusief de eindejaarsretraite ter voorbereiding van het nieuwe jaar en het bespreken (brainstormen) over de voortgang binnen Railsport (innovatie) op langere termijn.​

Medewerkers

De organisatie wordt geleid door een professioneel kernteam, bestaande uit medewerkers in vaste dienst (8,9 fte's). Dit kernteam is in de basis verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van alle events en activiteiten alsook de exploitatie van het Fitcenter in het hoofdkantoor van NS.

Het kernteam krijgt op gezette tijden ondersteuning van inhuurkrachten en stagiaires. Gezamenlijk geven zij enthousiast en vakkundig uitvoering aan het programma. Iedereen handelt vanuit een gezamenlijke visie en missie, zijnde de actieve stimulering van de vitaliteit/welzijn van medewerkers. Alle medewerkers zijn voldoende geëquipeerd voor het gebied waarvoor hij of zij verantwoordelijk is.

Cijfers: Het voltallige team (medewerkers events en medewerkers Fitcenter medewerkers) bestaat ultimo jaar uit 8,9 fulltime-employees (fte). Deze fte's zijn verdeeld over 13 medewerkers in vaste dienst. Dit team kent een gemiddelde leeftijd van 31 jaar.

Ambassadeurs

Railsport mag buigen over rijkelijk veel ambassadeurs binnen de spoorwegorganisatie. Iedere ambassadeur binnen Railsport biedt een specifieke deskundigheid, nodig om onze events tot een succes te maken. De inzet van deze ambassadeurs levert veel interne exposure binnen de bij ons aangesloten spoorwegbedrijven (communicatie), maar nog belangrijker: het voorkomt kostbare (externe) inhuur en garandeert een hoge mate van betrokkenheid (kwaliteit).

 

Mede dankzij de inzet van deze ambassadeurs zijn wij in staat een programma te bieden dat anders onbetaalbaar zou zijn binnen het budget dat wij tot onze beschikking hebben.

Cijfers: In totaal bestaat dit team uit 105 ambassadeurs.

Resultaat

Onze activiteiten richten zich voornamelijk op activatie van de vitaliteit (welzijn) van medewerkers en hun gezinsleden. Wij verbinden de medewerkers onderling en versterken de relatie tussen medewerker en werknemer. Middels onze inzet richting het gezin, stimuleren wij tevens het draagvlak bij het thuisfront voor de bedrijfsactiviteiten van de partner.

Cijfers: In totaal hebben wij 15.980 inschrijvingen voor onze activiteiten mogen verwerken.

 


Finance​

Als relatief kleine onderneming met een belangrijke dienstverlenende en ondersteunende rol in de omgeving van de Nederlandse spoorwegbedrijven onderschrijft Railsport het belang van openheid en transparantie.

 

Railsport hanteert hiertoe een (financieel) controlesysteem, bedoeld om het risico van het niet behalen van de bedrijfsdoelstellingen dan wel dat deze in financiële zin worden overschreden, te beperken. Risico en realisatiebeoordelingen vormen dan ook een integraal onderdeel van de kwartaal- en eindejaar bijeenkomsten tussen bestuur en directie.

 

De financiële uitkomsten worden jaarlijks getoetst door een externe accountant en vastgesteld door het bestuur. Vervolgens worden de jaargegevens ter rekening en verantwoording gepresenteerd aan de directie van NS Personeel en Organisatie.

Railsport realiseert ten opzichte van het voorgaande jaar een nagenoeg gelijk resultaat en daarmee sluiten beide jaren goed op elkaar aan, waarmee een stabiele bedrijfsvoering getoond wordt. Het resultaat is -8.358. Uitgaande van een negatief en goedgekeurd begrotingsbedrag van -25.146 mag dit behaalde resultaat als positief beschouwd worden.

Railsport kent verschillende financieringsstromen middels subsidiëring door onze stakeholders, waaronder alle bedrijven binnen de Sociale Eenheid NS, aangevuld met Lloyd's Register Rail Europe, NPC-DHV Rail, Railinfra Opleidingen en Tribase. De Sociale Eenheid NS is hiervan de meest bepalende met een subsidiebedrag van 777.876 groot.

Daarnaast zijn er geldstromen afkomstig uit bedrijfsactiviteiten met een additioneel karakter. Dit zijn evenementen die in opdracht worden uitgevoerd, waarbij de opdrachtgever alle kosten voor haar rekening neemt, inclusief 15 procent organisatiefee.

De volledige jaarrekening 2016 treft u aan in het pdf-bestand. Deze jaarrekening is een transparante verantwoording van onze financiële verrichtingen ter verwezenlijking van onze doelstelling, zijnde: de bevordering van sportiviteit, duurzame vitaliteit en welzijn van spoorwegmedewerkers.

Activiteitenverslag 2016

Houten, maandag 24 april 2017, bestuur en directie Railsport Nederland

Programma events

De samenstelling van het vaste programma wordt afgestemd op de brede deelnemersgroep die Railsport heeft. Pluriformiteit binnen het programma is dan ook een vereiste, zodat voor nagenoeg iedere medewerker een event geboden wordt dat aansluit op zijn of haar interesse. Vanuit deze perceptie selecteren wij ieder jaar zowel actieve en minder actieve events alsook trendy en traditionele events.

 

Het merendeel van onze events zijn gericht op beweging, gecombineerd met fun. Om te komen tot een zo volledig mogelijke bandbreedte binnen het programma (voor ieder wat wils), organiseren wij ook een aantal activiteiten zonder fysieke insteek w.o. culturele events als concert- en theaterbezoeken.

Cijfers: Het totaalaantal inschrijvingen voor de activiteiten bedraagt 15.980 personen. De programma events nemen hiervan 12.934 inschrijvingen voor hun rekening, verdeeld over 40 events, zijnde 47 eventdagen.

 

Additionele events

Met enige regelmaat worden wij benaderd door bedrijfsonderdelen of wij in de gelegenheid zijn om voor hen een bedrijfsevent op maat te organiseren. Zij zien ons daarvoor als een aantrekkelijke en waardevolle partner, veelal gebaseerd op eigen ervaringen betreffende onze performance tijdens de reguliere Railsport events.

 

Dit jaar hebben wij o.a. een bijdrage geleverd aan: de Bedrijfsoriëntatiedag als onderdeel van het MBA-traject (Master in Business Ambition), de IT Hacathon voor het realisatiemanagement van NS Business Systemen, de vitaliteitsdag voor NS Procurement, de Be Fit vitaliteitsdagen, etc..  

Cijfers: Het totaalaantal inschrijvingen voor de activiteiten bedraagt 15.980 personen. De additionele events nemen hiervan 614 inschrijvingen voor hun rekening, verdeeld over 4 events, zijnde 5 eventdagen.

 

Culturele events

Deelname aan culturele activiteiten heeft een positief effect op de vitaliteit van mensen. Consumptie van kunst, cultuur en entertainment draagt bij aan ontwikkeling, ontspanning en creativiteit. Daarom biedt Railsport jaarlijks minstens twaalf culturele activiteiten aan met een landelijke spreiding en tegen aanzienlijke kortingen.

 

Cijfers: Het totaalaantal inschrijvingen voor de activiteiten bedraagt 15.980 personen. De culturele events nemen hiervan 1.190 inschrijvingen voor hun rekening, verdeeld over 14 events, zijnde 14 eventdagen.

 

Fitcenter

Het team Fitcenter heeft, in opdracht van NS, het Fitcenter ontwikkeld en ingericht met hoogwaardige fitnessapparatuur. Vanaf oprichting levert Railsport een professionele exploitatie met gekwalificeerde medewerkers. NS werknemers in actieve dienst alsook langdurige inhuur (wettelijke regeling) kunnen gebruik maken van de faciliteiten van hett Fitcenter. Conform de vitaliteitsovereenkomst met ProRail kunnen er eveneens 100 ProRail medewerkers gebruik maken van de faciliteiten van het Fitcenter.

Het ledenaantal is al jaren stabiel en dit komt omdat wij een actief ledenbeleid voeren. Uiteraard is daarbij het aantrekken van nieuwe leden belangrijk, maar het behouden van je bestaande leden (retentie) is vanuit onze filosofie nog veel belangrijker. In deze leden is namelijk al veel energie gestoken om ze te binden aan het Fitcenter met als doel hun fysieke gesteldheid zo optimaal mogelijk te krijgen.

Tevens benaderen wij ieder kwartaal onze inactieve leden met de intentie om deze leden weer in een actieve modus te krijgen en ze weer te laten sporten in het Fitcenter. Soms leidt dit ook tot uitschrijving, maar hierdoor kent ons ledenbestand nagenoeg geen slapende leden en kan de capaciteit door actieve (participerende) leden maximaal benut worden.

Cijfers: Het aantal nieuwe leden (156) houdt al jaren gelijke tred met het aantal vertrekkende leden (144). Het totaalaantal leden ultimo dit jaar is gesteld op 629 'actieve' leden.

 

Fysiotherapie

 

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, wordt pas duidelijke wanneer het lichaam even niet meewerkt. Onze fysiotherapeuten, specialisten in beweging, weten dit als geen ander en richten zich primair op het voorkomen van (chronische) blessures door tijdige interventie mogelijk te stellen. Door deze vroegtijdige interventie wordt veelal het onnodig uitvallen binnen het werkproces voorkomen.

Medewerkers kunnen geheel vrijblijvend en kosteloos bij onze fysiotherapeuten terecht voor een eerste diagnose van een (mogelijke) blessure. Wanneer gediagnosticeerd wordt dat een behandelplan noodzakelijk en zinvol is, dan dient de medewerker een doorverwijzing aan te vragen bij de bedrijfsarts. Het behandelplan wordt direct na aanvraag geactiveerd en wordt uitval van werk veelal voorkomen.

De Railsport fysiotherapeuten richten zich in de basis op een actieve benadering van de blessure (hands off) middels beweging op verantwoorde wijze. Wanneer het behandelplan grotendeels een hands on methodiek vergt (massage), dan zal doorverwezen worden naar de reguliere zorg.

Cijfers: Onze fysiotherapeuten hebben dit jaar 32 patiënten uitbehandeld met positief resultaat. De beschikbare tijd voor fysiotherapie in het Fitcenter bedraagt 14 uren per week verdeeld over de maandag en donderdag.

Externe fitnessregeling

Uiteraard is niet iedereen in de gelegenheid om te gaan trainen in het Fitcenter Utrecht en daarom hebben wij van meet af aan de samenwerking met externe fitnesscentra gezocht en gevonden. Deze samenwerking is inmiddels 300 fitnesscentra rijk en biedt daarmee het merendeel van de werknemers de mogelijkheid om, na overlegging van een Railsport fitnessvoucher, tegen een gereduceerde prijs te gaan trainen bij een fitnesscentrum in de eigen werk- en/of woonregio.

Dit jaar kent het hoogst aantal verstrekte vouchers in één jaar tot nu toe. Wij hebben hier geen directe verklaring voor, behalve dat deze regeling, gelijk aan alle andere Railsport activiteiten, langzamerhand steeds bekender binnen de organisaties wordt. Een oorzakelijk verband kan mogelijk onze frequente inzet op de verschillende social media kanalen zijn.

Cijfers: In totaal zijn er vanaf de start 3.368 fitnessvouchers verstrekt, waarvan 254 vouchers dit jaar.

 

MVO (foundation)

Railsport stuurt al sinds jaar en dag op duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), en richt haar vizier daarbij voornamelijk op de sociale component (people) en de ecologische component (planet). Conform onze MVO-leidraad helpen wij vanuit onze foundation mensen, van jong tot oud, bij het activeren van momenten waar alle betrokkenen gelukkig, vrolijk en energierijk van worden. Wij verstrekken geen geld, maar wel mensen en middelen.

Cijfers: Dit jaar hebben wij o.a. ingezet op samenwerking met Only Friends, een sportcentrum voor gehandicapte kinderen, samenwerking met SHOS, een stichting ter stimulering van de wintersport voor gehandicapten, samenwerking met Fair Trade Solidaridat met betrekking tot koffielevering en een samenwerking met een school in Afrika middels een levering van een partij NS kleding (voormalig NOC-NSF sportkleding).

Logo RSN png 300x300
bottom of page